De fleste opfatter psykisk vold som den type vold, hvor offeret bliver ydmyget og fornedret af gerningsmanden. Offeret på sin side forsøger desperat at leve op til gerningsmandens ønsker.
Men der eksisterer også andre udtryk for psykisk vold. Manipulation af et andet menneske er en meget avanceret form. Partneren kan gradvist overtage offerets tanker, præge hans/hendes identitet og dermed valg og handlemåder. Det kan gøres så snedigt, at man faktisk ikke opdager, det sker. Men langsomt – mens man nyder opmærksomheden og den værdsættelse, man oplever – får voldsmanden stille og roligt offeret til at afstå fra det liv, det holder af og fra de mennesker, det elsker.
Grit Niklasson fortæller om tilblivelsen af bogen ’Vold uden mærker’ – både hvad der inspirerede hende til at skrive den og om den efterfølgende research på emnet psykisk vold. Hun læser udvalgte passager fra bogen op som baggrund for en drøftelse med tilhørerne. I denne dialog sættes nogle af både de etiske og de helt praktiske/konkrete dilemmaer til debat. Hvad er psykisk vold, hvad gør den ved den voldsramte, og hvad stiller man op, når man er vidne til den?
”Foredraget tog udgangspunkt i Grit Niklassons bog ’Vold uden mærker’. Det indeholdt en fin vekselvirkning mellem oplæsning fra bogen og fortælling om inspirationen til at skrive bogen, research og konkretisering af, hvad psykisk vold er og indebærer. Grit inviterede til, at der gerne måtte afbrydes og spørges ind undervejs, hvilket hun formåede at skabe tryghed til blandt tilhørerne, så flere kommenterede, stillede spørgsmål, bragte egne oplevelser ind i samtalen m.v.
Grit satte fokus på problematikken om psykisk vold på en måde, så alle fik noget med sig – uanset om man var/havde været voldsramt eller ikke. Vi anbefaler hende gerne.”
Katrine Lomborg, skoleleder (LOF Jammerbugt)